Smrt kriminalisty (Death of a Expert Witness) - James, Phyllis Dorothy: 1920-2014; Schwarz, Josef: 1915-2003; Born, Adolf: 1930-2016; Fulín, Miloslav: 1928-; Josek, Jiří: 1950- (Odeon Praha, 1982)
V poli nedaleko anglického Muddingtonu je nalezena uškrcená mladá dívka a vzápětí je zavražděn doktor Lorrimer, jeden z laborantů proslulé Hoggattovy laboratoře, která zkoumá stopy z místa činu. Souvisí Lorrimerova smrt s jeho prací, nebo je třeba motiv hledat spíše v jeho osobním životě? Než inspektor Dalgliesh případ vyřeší, dostane na tucet podob Lorrimerovy osobnosti, na tucet motivů i podezřelých.
Keywords: romány autorské; detektívne romány; kriminálne romány; próza; James, Phyllis Dorothy, barónka James Holland Park (anglická spisovateľka detektívných románov a zločinu. * 03.08.1920 Oxford, Anglicko - 27.11.2014 Oxford, Anglicko); anglická literatúra - texty; Schwarz, Josef (český prekladateľ, herec, režisér. * 16.06.1915 Praha, Česko - 25.08.2003 Praha, Česko); Born, Adolf (bol český maliar, kresliar, ilustrátor, animátor, karikaturista a kostýmový výtvarník. * 12.06.1930 České Velenice, Česko - 22.05.2016 Praha, Česko); Fulín, Miloslav (český typograf a knižný grafik, výtvarný redaktor edícií vydavateľstva Mladá fronta (Kvapka, Cesty, Dobrý vietor), Orbis, Svoboda, úpravy časopisov Svetová literatúra, Knižní kultúra, Im Herzen Europas uplatňujúcich ikonické hodnoty písma. * 15.02.1928 v Prahe, Česko -); Josek, Jiří (český bohemista, prekladateľ, nakladateľ, režisér a autor. * 1950 Brno, Česko -)