Vražda musí počkať. Vôľa kmeňa. Prekliaty dom (Murder Must Wait. The Will of the Tribe. Venom House) - Upfield, Arthur William: 1890-1964; Branko, Pavel: 1921-; Mydlo, Svetozár: 1948-2014; Jusková, Katarína: 1947- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1988)
Tri skvelé detektívky, ktoré spája postava inšpektora Bonaparta. V prvom príbehu rieši záhadné únosy piatich dojčiat, v druhom čerpá z domorodého prostredia - z prostredia austrálskych domorodcov a rieši záhadnú smrť muža v kráteri. V poslednom príbehu vniká do ponurej atmosféry panského sídla pri jazere, nad ktorým visí kliatba stíhajúca jednotlivých členov rodiny...
Keywords: romány autorské; detektívne romány; inšpektor Bonaparta; únosy dievčat; autrálske prostredie; inšpektor Napoleon Bonaparte ("kostnatej") na Queenslandskej polícii; Upfield, Arthur William (bol anglicko-austrálsky dobrodruh, cestovateľ, spisovateľ detektívných románov. * 01.09.1890 Gosport, Hampshire, Anglicko - 12.02.1964 Bowral, New South Wales, Austrália); próza; Branko, Pavel (nestor slovenskej filmovej kritiky, publicista, prekladateľ fikčnej a non-fikčnej literatúry, teoretik dokumentárneho filmu, historik, novinár a prekladateľ. Patrí k významným osobnostiam modernej slovenskej kultúry a je autorom mnohých publikácií z oblasti slovenskej kinematografie. Ako prvý na Slovensku sa začal systematicky zaoberať teóriou non-fiction filmu. * 27.04.1921 v Terste, Taliansko -); Mydlo, Svetozár (bol slovenský akademický maliar, grafik, karikaturista, známkár a ilustrátor. Bol dvorným grafikom Radošinského naivného divadla, dlhoročným výtvarným redaktorom vydavateľstva Mladé letá, spolupracovníkom časopisu Slniečko a ďalších vydavateľstiev, divadiel a periodík. V posledných rokoch intenzívne spolupracoval s vydavateľstvom Buvik. * 10.07.1948 Ružomberok, Slovensko - 29.11.2014 Bratislava, Slovensko); austrálska literatúra - texty