Z Missouri do Oregonu : (The Way West) - Guthrie, Alfred Bertram Jr.: 1901-1991 (Spoločnosť priateľov krásnych kníh, 1986)
"Pionierske obdobie" v dejinách Spojených štátov amerických si vybral americký novinár, románopisec a poviedkár Alfred Bertram Guthrie za rámec svojho románu Z Missouri do Oregonu obdobie štyridsiatych rokov minulého storočia, keď vtedy mladý národ začal prenikať na západ, aby osídlil pobrežie Pacifického oceánu. Budúci osadnici museli prekonať trasu dlhú vyše 3200 km, ktorá vedla takpovediac krížom cez polovicu kontinentu neskrotenou a neprebádanou divou prírodou a bola plná nástrah a nebezpečenstiev.