Z Missouri do Oregonu (The Way West) - Guthrie, Alfred Bertram Jr.: 1901-1991; Navrátil, Igor: 1952-; Štanclová, Kamila: 1945-; Grečner, Dušan: 1944- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1986)
"Pionierske obdobie" v dejinách Spojených štátov amerických si vybral americký novinár, románopisec a poviedkár Alfred Bertram Guthrie za rámec svojho románu Z Missouri do Oregonu obdobie štyridsiatych rokov minulého storočia, keď vtedy mladý národ začal prenikať na západ, aby osídlil pobrežie Pacifického oceánu. Budúci osadnici museli prekonať trasu dlhú vyše 3200 km, ktorá vedla takpovediac krížom cez polovicu kontinentu neskrotenou a neprebádanou divou prírodou a bola plná nástrah a nebezpečenstiev.
V príbehu Z Missouri do Oregonu podáva autor realistický i romanticko básnicky obraz o putovaní asi stočlennej skupiny po tejto tzv. Oregonskej ceste roku 1848, sleduje svojich hrdinov, ktorých poháňa vidina voľnej úrodnej zeme a bohatých pastvín, vidina šťastnejšieho života, ako sa lopotia vyprahnutými prašnými územiami a neschodnými vrchmi, brodia sa dravými riekami i riečkami, raz ich spaľuje neľútostné slnko, raz bičujú víchrice, sleduje postupne sa vyvíjajúce vzťahy medzi členmi skupiny, ich osobné malé víťazstvá i veľké tragédie
Román, ktorý má popri pútavom deji značnú poznávaciu hodnotu, získal autorovi literárnu Pulitzerovu cenu.
Rozlož. tit. list. Slovníček zemepisných názvov k mapám.
Keywords: Amerika; Guthrie, Alfred Bertram Jr. (americký novinár, spisovateľ, poviedkár, románopisec o americkom západe. Ocenený Pulitzerovou cenou za fikciu. * 13.01.1901 Bedford, Indiana, USA - 26.04.1991Choteau, Montana, USA); romány autorské; historické romány; 19. stor; spoločenské romány; dobrodružné romány; osídľovanie Ameriky; próza; americká literatúra - texty; Amerika; faktografické romány; Grečner, Dušan (slovenský akademický maliar, výtvarník, grafik, ilustrátor, autor poštových známok, žiak Albína Brunovského. * 21.08.1944 Skalica, Slovensko -)