Vzbura v zálive : (Gipsy Michael) - Syme, Ronald: 1903-1989 (Stopy, 1966)
Plavčík Mike veľa prežil, kým spoznal, kde je jeho miesto v živote. Bol sirota, žil z milosti u strýka surovca, od ktorého zo strachu utiekol na šíre more. Chcel sa stať námorníkom... No kým sa ním naozaj stal, musel sa ako zlatokop živiť, bojovať s ľudožrútmi, odpornou sektou Hau-Hau, príslušníkov ktorých sami Maoriovia nenávideli a ňou pohŕdali.