Christiana: Z kvetinárky malá Excelencia (Christiane, Vom Blumenmädchen zur kleinen Exzellenz) - Finková-Töbichová, Grete; Brtáň, Rudolf: 1907-1998; Cvrkal, Ivan: 1934-; Rosmány, Karol: 1937-; Juríčková, Viera; Goethe, Johann Wolfgang von: 1749-1832; Vulpius, Christiana: 1765-1816 (Bratislava Smena, 1984)
Johann Wolfgang Goethe je nielen jeden z najvýznačnejších nemeckých a svetových básnikov, ale je zaujímavý aj pozoruhodným životným osudom. Jeho biografii sú venované mnohé knihy a mnohí autori sa pokúsili na základe dobových reálií, korešpondencie a z obsahu i chronológie vzniku jeho diel literárne dotvoriť jeho verejný i súkromný život. O jeden takýto pohľad na velikána svetovej literatúry sa usilovala rakúska spisovateľka Grete Finková-Töbichová a venuje mu trilógiu, ktorá by sa dala všeobecne označiť "Goethe a ženy". Prvá časť trilógie je príbehom nikdy nenaplnenej lásky mladého Goetheho k Charlotte von Stein, k žene staršej od neho o sedem rokov, tretia časť je príbehom lásky k Ulrike von Levetzow, posledného ľúbostného vzplanutia vtedy 74-ročného básnika. Druhá kniha je opisom Goetheho manželstva s Christianou Vulpiusovou, prostým dievčaťom z továrne a dcérou archivára. Weimanská šľachtická spoločnosť pokladala básnikov život s Christianou za porušenie ustálených noriem, za mezaliaiiclu, ale Christiana
bola manželovi životnou oporou, viedla mu veľkolepú pohostinnú domácnosť, prijímala hostí, starala sa o hospodárstvo i záhrady, pomáhala mu pri prírodovedných zbierkach. Autorka síce úzko sleduje vývin vzťahu a života týchto dvoch ľudí, ale nijako sa nevyhýba začleniť do príbehu všetky ostatné väzby tejto dvojice k okolitému svetu a k historickým prevratným udalostiam. Ved je to obdobie Veľkej francúzskej revolúcie, vzostup Napoleona a jeho vojenské výboje po celom európskom kontinente, premeny v samotných nemeckých štátoch, koniec rakúskeho cisárstva. Práve toto všetko autorke umožnilo hlboko sa ponoriť do materiálov a napísať román na pozadí historických reálií naplnený porozumením pre hlavnú hrdinku a jej osamelý boj o šťastie svojich najbližších.
Doslov: Žena v Goetheho živote a diele (Ivan Cvrkal).
Keywords: romány autorské; biografické romány; životopisné romány; osobnosti maliarské; maliari nemeckí; život a dielo; romány o láske; próza; Cvrkal, Ivan (slovenský literárny vedec, spisovateľ, editor, prekladateľ. profesor. Vo svojej vedeckej činnosti sa venuje výskumu nemeckej literatúry najmä 19. a 20. storočia a výskumu medziliterárnych vzťahov. * 21.06.1934 Záhorská Ves, Bratislava, Slovensko -); Rosmány, Karol (slovenský výtvarník, grafik, dizajnér, typograf. * 24.11.1937 Bratislava, Slovensko -); Goethe, Johann Wolfgang von (nemecký básnik, dramatik, prozaik, divadelný režisér, kritik, humanista, prírodovedec, filozof, politik a mysliteľ. * 28.08.1749 Frankfurt nad Mohanom, Nemecko - 22.03.1832 Weimar, Saxe-Weimar, Nemecko); nemecká literatúra - texty; Vulpius, Christiana, celým menom Johanna Christiana Sophie Vulpius (bola nemecká milenka a manželka Johanna Wolfganga Goetheho. * 01.06.1765 Weimar, Nemecko - 06.06.1816 Weimar, Nemecko)