Odvaha skočiť: Ako sa oslobodiť od starých zvykov a obáv (Taking the leap) - Chödrön, Pema: 1936- 1936-; Drugová, Ildikó: 1966- 1966- (Bratislava Tatran, 2011)
Pema Chödrönová nám vo svojej knihe ukazuje, ako sa zbaviť deštruktívnych modelov správania a zažiť nový pocit slobody a šťastia. Pomocou buddhistického pojmu šenpa nám vysvetľuje, ako nás určité návyky našej mysle niekedy "ulovia na háčik" a spôsobujú, že uviazneme v stavoch hnevu, sebaobviňovania, sebanenávisti a závislosti. Pozitívna je skutočnosť, že ak si svoje návyky uvedomíme, môžeme začať meniť svoj život k lepšiemu.
Dôležité je osvojiť si nový spôsob, ako sa vyrovnávať s nevyhnutnými ťažkosťami a neistotami každodenného života: musíme sa naučiť, ako žiť v prítomnosti, musíme sa naučiť otvoriť svoje srdce. "Táto cesta má za cieľ odhalenie troch základných ľudských kvalít," vysvetľuje nám Pema. "Tieto kvality v nás boli vždy prítomné, ale možno sú hlboko skryté, preto sme na ne takmer zabudli. Sú to prirodzená inteligencia, prirodzená srdečnosť a prirodzená otvorenosť. Každý človek na zemeguli ich má a môže ich vyvolať k životu, aby pomohol sebe a iným."
Obsah: Kŕmiť správneho vlka. Naučiť sa zostať. Zvyk unikať. Prirodzený chod života. Ako sa odpútať. Máme to, čo potrebujeme. Tešíme sa z vecí, aké sú. Objavenie prirodzenej otvorenosti. Význam bolesti. Neobmedzené priateľstvo. Epilóg: S čím vypravujeme túto knihu do sveta. Poďakovanie. Príbuzná literatúra. Nadácia Pemy Chödrönovej.
Keywords: psychológia; psychológia osobnosti; sebapoznanie; sebazdokonaľovanie; meditácie; buddhizmus; duchovné poznanie; tibetské meditácie; motivačná literatúra; Chödrön, Pema (americká buddhistická mníška, nasledovníčka uznávaného majstra tibetskej meditácie Chögjama Trungpu. Pôsobí ako učiteľka v opátstve Gampo na ostrove Cape Breton v Novom Škótsku, v prvom kláštore tibetského buddhizmu v Severnej Amerike zriadenom pre ľudí zo západnej kultúry)