Dante a jeho doba : (Dante e il suo secolo) - Montanelli, Indro: 1909-2001 (Život a umění, 1981)
Montanelli sa pokúsil zhodiť génia z piedestálu, zbaviť ho svätožiare navŕšenej rokmi a ukázať ho ako človeka medzi ľuďmi, ovplyvneného svojou dobou, rodiskom a rodinou, učiteľmi, priateľmi a láskami. Podtrháva jeho ľudské rysy, menšie i väčšie kazy, jeho pýchu, náruživosť, popudlivosť, nezmieriteľnosť. Montanelli pomáha čitateľovi, aby pochopil, ako je fenomén Dante podmienený jedinečnou históriou Talianska a o nič menej jedinečnou atmosférou rodnej Florencie.