Dante a jeho doba (Dante e il suo secolo) - Montanelli, Indro: 1909-2001; Hartmanová, Alena: 1925-2006; Kudrna, Jaroslav; Dante, Alighieri: 1265-1321; Laudová, Věra; Solpera, Jan: 1939-; Pelán, Jiří: 1950- (Praha Odeon, 1981)
Montanelli sa pokúsil zhodiť génia z piedestálu, zbaviť ho svätožiare navŕšenej rokmi a ukázať ho ako človeka medzi ľuďmi, ovplyvneného svojou dobou, rodiskom a rodinou, učiteľmi, priateľmi a láskami. Podtrháva jeho ľudské rysy, menšie i väčšie kazy, jeho pýchu, náruživosť, popudlivosť, nezmieriteľnosť. Montanelli pomáha čitateľovi, aby pochopil, ako je fenomén Dante podmienený jedinečnou históriou Talianska a o nič menej jedinečnou atmosférou rodnej Florencie.
Poznámka překladatelky. Doslov (Jaroslav Kudrna).
Keywords: Montanelli, Indro (bol talianský novinár, esejista a dramatik. Bol autorom učebníc dejepisu. * 22.04.1909 Miláno, Taliansko - 22.07.2001 Miláno, Taliansko); Dante Alighieri, alebo Alighiero, celým menom Durante di Alighiero degli Alighieri, známy aj pod menom Dante (bol jeden z najvýznamnejších talianskych básnikov a spisovateľovi. Je predstaviteľ renesančného humanizmu, a v rámci politického života bol na strane bielych guelfov. Svojimi názormi a dielami prispel aj k rozvoju jazykovedy, talianskeho jazyka a k vývoju politickej filozofie. Jeho najväčšie dielo je Božská komédia, kde zobrazuje stav duše po smrti v troch zásvetných ríšach: v pekle, očistci a v raji. Pre dejiny politickej filozofie má veľký význam latinsky spis De monarchia. V Danteho názoroch badať príklon k averroizmu a k svetelnej metafyzike novoplatonizmu. * medzi 21. májom až 21. júnom 1265 Florencia, Taliansko - 14.09.1321 Ravenna, Taliansko); romány autorské; Florencia (Taliansko); biografické romány; životopisné romány; osobnosti literárne; básnici talianskí; život a dielo; historické biografie; 13.-14. stor; dejiny stredoveku; politické romány; Hartmanová, Alena (bola česká prekladateľka z angličtiny, francúzštiny, taliančiny a nemčiny. * 25.05.1925 Praha, Česko - október 2006 Praha, Česko); próza; talianská literatúra - texty; Florencia (Taliansko); Solpera, Jan (český výtvarník, tvorca písma, typograf, grafik, pedagóg a odborný publicista.. * 26.12.1939 Jindřichův Hradec, Česko -); Pelán, Jiří (významný český literárny historik a prekladateľ, predovšetkým z románskych jazykov, a vysokoškolský pedagóg na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej. * 19.07.1950 v Českom Krumlove, Česko -)