Ján Nálepka: Učiteľ, partizán, hrdina - Šalgovič, Viliam: 1919-1990 (Odkazy, 1962)
Životopisná štúdia o slovenskom učiteľovi a hrdinovi Sovietskeho zväzu kapitánovi Jánovi Nálepkovi je príspevkom k dejinám československého antifašistického hnutia počas druhej svetovej vojny. Autor nás sprevádza hrdinovým detstvom, rokmi štúdií a politickým dozrievaním. Jadrom práce je Nálepkova ilegálna činnosť v radoch slovenskej armády, jeho prechod na stranu sovietskych partizánov, sformovanie prvého československého partizánskeho oddielu na Ukrajine a popis bojových akcií, ktorých sa oddiel zúčastnil. Kniha končí opísaním boja partizánov o Ovruč, pri ktorom Ján Nálepka padol.