Henri Matisse - Fiala, Vlastimil: 1920-1993 (Malá galeria, 1967)
Průřez životem a dílem velkého francouzského malíře, okouzleného vyznavače životních krás. I když byl jedním ze zakladatelů skupiny "Fauves", nepatřil po celý svůj život k žádnému z uměleckých hnutí. Autor monografie sleduje jeho umělecký vývoj, směřující v kompozici k plošné a kresebné zkratce, dekorativnímu stylu a svítivé kontrastní barevnosti. V malířově díle, jehož ukázky dokumentují text, jsou nejen krajiny a zátiší, ale i portréty, figurální kompozice a ženské akty vedle zajímavých tzv. lepených papírů.