Henri Matisse - Fiala, Vlastimil: 1920-1993; Radičová-Silberhornová, Evelína; Hlavas, Oldřich: 1909-1995; Fiala, Vlastimil: 1920-1993; Klaučo, Juraj; Matisse, Henri: 1869-1954 (Tatran Bratislava, 1967)
Průřez životem a dílem velkého francouzského malíře, okouzleného vyznavače životních krás. I když byl jedním ze zakladatelů skupiny "Fauves", nepatřil po celý svůj život k žádnému z uměleckých hnutí. Autor monografie sleduje jeho umělecký vývoj, směřující v kompozici k plošné a kresebné zkratce, dekorativnímu stylu a svítivé kontrastní barevnosti. V malířově díle, jehož ukázky dokumentují text, jsou nejen krajiny a zátiší, ale i portréty, figurální kompozice a ženské akty vedle zajímavých tzv. lepených papírů.
Keywords: Fiala, Vlastimil (bol českým historikom umenia, výtvarným kritikom a prekladateľom z francúzštiny. Venoval sa však tiež písanie poézie. * 28.04.1920 Zábřeh, okres Šumperk, Česko - 10.04.1993 Praha, Česko); Matisse, Henri (bol francúzsky maliar, sochár, ilustrátor, grafik a pedafóg, preslávený svojou prácou s farbou a svojim brilantným kresliarským umením. Bol hlavnou postavou umeleckého smeru zvaného fauvizmus. Spolu s Picassom patrí k výtvarníkom, ktorí najviac ovplyvnili vývoj umenia v 1. polovici dvadsiateho storočia. * 31.12.1869 Le Cateau-Cambrésis, Francúzsko - 03.11.1954 Nice, Francúzsko); umenie maliarské; maliarstvo; maliari francúzski; sochári francúzski; život a dielo; monografie; Hlavsa, Oldřich (český knižní grafik, typograf a publicista. Ovplyvnil celú generáciu grafikov. * 04.11.1909 Náchod, Česko - 27.12.1995 Praha, Česko); Fiala, Vlastimil (bol českým historikom umenia, výtvarným kritikom a prekladateľom z francúzštiny. Venoval sa však tiež písanie poézie. * 28.04.1920 Zábřeh, okres Šumperk, Česko - 10.04.1993 Praha, Česko)