Josef Mánes : (Josef Mánes) - Kožík, František: 1909-1997 (Postavy a osudy, 1985)
Postava Josefa Mánesa akoby priamo volala po životopiscovi Kožíkovho typu: jeho talentu sa podarilo šťastne zvládnuť spojenie všetkých polôh umelcovho života: má tu miesto intímna citová oblasť i tvorivý zápas o osobitý výraz i úsilie národnostnopolitické, ktoré spojilo maliara so všetkými významnejšími duchmi jeho doby.