Josef Mánes (Josef Mánes) - Kožík, František: 1909-1997; Szabová, Naďa; Vančo, Vladimír; Schwarzová, Soňa; Mánes, Josef: 1820-1871 (Bratislava Obzor, 1985)
Postava Josefa Mánesa akoby priamo volala po životopiscovi Kožíkovho typu: jeho talentu sa podarilo šťastne zvládnuť spojenie všetkých polôh umelcovho života: má tu miesto intímna citová oblasť i tvorivý zápas o osobitý výraz i úsilie národnostnopolitické, ktoré spojilo maliara so všetkými významnejšími duchmi jeho doby.
Z obsahu: Nádeje a bolesti. Cesta k prameňom. Hrdinovia a svätice. Posledné zápasy. Epilóg. Ilustr. na front. a predsádkach.
Keywords: Kožík, František, používal pseudonym Jiří Žalman (bol populárny český spisovateľ a esperantista , autor historických a biografických románov. Nar. 16.05.1909 Uherský Brod, Česko - 05.04.1997 Praha, Česko); Mánes, Josef (bol český maliar a ilustrátor, významný predstaviteľ romantizmu. * 12.05.1820 Praha, Česko - 09.12.1871 Praha, Česko); romány autorské; biografické romány; životopisné romány; osobnosti maliarské; maliari českí; život a dielo; maliarstvo; historické romány; 19. stor; próza; česká literatúra - texty