Rím pochovali v Ravene : (Ravennában temették Rómát) - Passuth, László: 1900-1979 (Mladé letá, 1968)
Historický román z obdobia po rozpade Rímskej ríše, na rozhraní staroveku a novoveku. Hlavným predstaviteľom je Theodorich Veľký, vizigótsky kráľovič a neskôr kráľ všetkých Gótov. Ako rukojemník sa dostal do Byzancie a tam získal základy gréckeho štátnického umenia. Byzancia a jej zvyky a morálka vnikli Theodorichovi do krvi, rozdvojili však jeho osobnosť - raz bol z neho civilizovaný "Riman", chvíľami zas otrok nespútanej barbarskej náruživosti...