Boh dažďa oplakáva Mexiko : (Esőisten siratja Mexikót) - Passuth, László: 1900-1979 (Spoločnosť priateľov krásnych kníh, 1968)
Historický román zachytáva dobývanie Mexika conquistadorom Hernandom Cortezom, gigantický zápas dvoch svetov, vedený všetkými prostriedkami stratégie a diplomacie, v ktorom hŕstka chatrne vyzbrojených žoldnierov sa stretáva s organizovanou mocou mohutnej indiánskej ríše. Autorovi sa podarilo vykresliť neobyčajne plastický obraz nielen španielskeho vojvodcu, ale i jeho protivníka, aztéckeho panovníka Montezuma. Ku kladom románu patrí sugestívne zobrazovanie prírodných krás, miestnych zvykov i krvavých náboženských rituálov domorodcov, starobylé kultúry a monumentálnu architektúru.