Výstrely na rázcestí. Smrť čaká pred oknom. Príbeh jednej pištole : (Strzaly na rozstajnych drogach. Šmierć czeka przed oknem. Dzieje jednogo pistoletu) - Edigey, Jerzy: 1912-1983 (Zelená knižnica, 1988)
Prvý príbeh tohto výberu Výstrely na rázcestí je zaujímavá psychologická štúdia staršieho muža, ktorý sa z lásky k peknej mladej žene dostáva do rozporu so zákonom. Dej druhého príbehu Smrť čaká pred oknom sa odohráva v malej dedinke pri Varšave, kde pokojný život naruší vražda a rozmáhajúca sa narkománia mládeže. Príbeh jednej pištole je rekonštrukcia skutočnej udalosti. Vraždou príslušníka bezpečnosti sa začína séria dlho neodhalených prepadov.