Výstrely na rázcestí. Smrť čaká pred oknom. Príbeh jednej pištole (Strzaly na rozstajnych drogach. Šmierć czeka przed oknem. Dzieje jednogo pistoletu) - Edigey, Jerzy: 1912-1983; Andráš, Matej: 1921-2012; Mydlo, Svetozár: 1948-2014; Stuppacherová, Elena: 1946- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1988)
Prvý príbeh tohto výberu Výstrely na rázcestí je zaujímavá psychologická štúdia staršieho muža, ktorý sa z lásky k peknej mladej žene dostáva do rozporu so zákonom. Dej druhého príbehu Smrť čaká pred oknom sa odohráva v malej dedinke pri Varšave, kde pokojný život naruší vražda a rozmáhajúca sa narkománia mládeže. Príbeh jednej pištole je rekonštrukcia skutočnej udalosti. Vraždou príslušníka bezpečnosti sa začína séria dlho neodhalených prepadov.
Ilustr. na front. a predsádkach.
Keywords: romány autorské; detektívne romány; kriminálne romány; psychologické romány; drogy (beletria); Edigey, Jerzy, vlastným menom Jerzy Korycki (poľský spisovateľ, právnik a sociálny aktivista. *12.08.1912 v Klukowie, Poľsko - 24.08.1983 vo Varšave, Poľsko); Andráš, Matej (bol slovenský, politik, diplomat, prvý česko-slovenský konzul v Poľsku, redaktor, publicista, spisovateľ a prekladateľ. * 19.09.1921 Ždiar, Slovensko - 05.03.2012 Bratislava, Slovensko); Mydlo, Svetozár (bol slovenský akademický maliar, grafik, karikaturista, známkár a ilustrátor. Bol dvorným grafikom Radošinského naivného divadla, dlhoročným výtvarným redaktorom vydavateľstva Mladé letá, spolupracovníkom časopisu Slniečko a ďalších vydavateľstiev, divadiel a periodík. V posledných rokoch intenzívne spolupracoval s vydavateľstvom Buvik. * 10.07.1948 Ružomberok, Slovensko - 29.11.2014 Bratislava, Slovensko); narkománia; skutočné príbehy; próza; poľská literatúra - texty