Vodca čiernych bánd: Historický príbeh zo 16. storočia : (Giovanni delle Bande Nere) - Capranica, Luigi: 1821-1891 (Spoločnosť priateľov krásnych kníh, 1979)
Román talianského originálu Giovanni delle Bande Nere sa rozvíja ako rad epizód, pospájaných postavou Givanniho de┤Medici, legendárneho vojvodcu obdobia renesancie. Autor v ňom demaskuje intrigy vtedajšieho rímskeho dvora ako aj vysolkého duchovenstva. Je antiklerikálny. Autor si vyslúžil svojimi historickými románmi prívlastok taliansky Dumas.