Cesta životom - Jégé, Ladislav Nádaši: 1866-1940 (Hviezdoslavova knižnica, 1960)
Spoločensko-psychologický román sa odohráva v deväťdesiatych rokoch 19. storočia, v období prvej svetovej vojny v malom stoličnom mestečku v Dolnom Kubíne Zachytáva neprikrášlený pohľad na vládnuce vrstvy, zemanov, vykresľuje ľudskú chamtivosť, prospechárstvo, pôžitkárstvo, mravnú zvrhlosť, odrodilosť, vykorisťovanie chudobných poddaných pánmi. Hlavnú myšlienku diela predstavuje bezcharakterný človek, ktorý nehľadí na ostatných a ženie sa iba za vlastným prospechom za každú cenu, nikdy nenájde pravé šťastie...