Adam Šangala: Historický obraz zo 17. storočia - Jégé, Ladislav Nádaši: 1866-1940; Petrík, Vladimír: 1929-; Nižňanský, Jozef R.: 1925-1996; Cipár, Miroslav: 1935-; Michaláč, Jozef: 1944-; Hattala, František (Bratislava Tatran, 1976)
Dej románu sa odohráva začiatkom 17. storočia, v búrlivých časoch tureckého panstva v Európe, ozbrojených konfliktov medzi cisárom, reprezentantom katolíckej strany, a Bethlenom, zástancom reformácie. K obom stranám sa striedavo pridávajú hradní páni podľa toho, ktorá z nich im práve ponúka väčšie životné výhody. Adam Šangala nie je hrdina kráčajúci neochvejne za nejakým cieľom. Je hračkou v rukách nemilosrdného osudu, tragických náhod, a bráni si iba holý život, keď uniká pred panskou zvoľou a nespravodlivosťou.
Obsah: Adam Šangala. Jégé o sebe. Jégé o literárnom diele. Doslov: Jégého svetonázor a historická téma (Vladimír Petrík). Vysvetlivky (Jozef Nižnanský).
Keywords: romány autorské; historické romány; 17. stor; Jégé, Ladislav Nádaši, vlastným menom MUDr. Ladislav Nádaši, pseudonymy Dr. Ján Grob, Jégé a i. (slovenský spisovateľ, popredný prozaik, autor divadelných hier, publicista, literárny kritik, lekár. Takmer celý svoj život prežil ako lekár v Dolnom Kubíne. Bol tiež aktívnym spolupracovníkom a hlavným redaktorom novín Naša Orava, neskôr zodpovedným redaktorom Oravy. *12.02.1866 Dolný Kubín, Slovensko - 02.07.1940 Dolný Kubín, Slovensko); Petrík, Vladimír (slovenský literárny historik a kritik. Pracoval v Ústave slovenskej literatúry SAV. Venoval sa najmä výskumu slovenskej medzivojnovej prózy a prózy po roku 1945. * 01.03.1929 Liptovský Trnovec, Slovensko -); spoločenské romány; dobrodružné romány; turecké nájazdy v Európe; próza; slovenská literatúra - texty; Nižňanský, Jozef R. (slovenský vedecký pracovník SAV, redaktor vydavateľstva krásnej literatúra v r. 1953-1968. Pracoval v oblasti výskumu slovenských nárečí (slovná zásoba). * 03.07.1925 Brestovany, okres Trnava, Slovensko - 14.02.1996 Brestovany, okres Trnava, Slovensko); Cipár, Miroslav (slovenský výtvarník, maliar, grafik, ilustrátor. Od roku 1979 je autor nositeľom ceny Ľudovíta Fullu. Nar. 08.01.1935 vo Vysokej nad Kysucou, Slovensko -)