Alina Orságová: Spisy 6 - Jégé, Ladislav Nádaši: 1866-1940 (Slovenská tvorba, 1981)
Mala 21 rokov a študovala v Bratislave na vysokej škole. Uchádzalo sa o ňu veľa mužov, ale ona ich vždy odbila posmešnými poznámkami o opovržlivým úsmevom. Zaľúbila sa do Milana Vetrovského. Bola voči nemu čestná a hovorila mu o všetkom, čo si myslela, že by mal vedieť. Keď jej Ján Gestatter poslal šperk, hoci sa jej veľmi páčil, vedela, že ho musí vrátiť. Nemala dobré kamarátky, ale aj napriek tomu k nim bola dobrá. Idu, s ktorou sa občas hádala pre svoj nekompromisný vzťah k sexu pred manželstvom, navštívila v sanatóriu na potraty, kde ležala po zákroku. Alina dokázala bojovať za svoju lásku, ale nie za cenu straty hrdosti. Keď videla, že je to beznádejné, vzdala to...