Medzi nimi: Spisy 5 - Jégé, Ladislav Nádaši: 1866-1940 (Slovenská tvorba, 1981)
Piaty zväzok Jégého tvorby obsahuje novely, v ktorých autor analyzuje vzťahy medzi mužom a ženou (uňho ide o vzťahy podstatné). Na rozdiel od ostatných autorov literárneho realizmu, i väčšiny súčasníkov, vzťahy medzi pohlaviami vidí Jégé nielen v rovine citovej, ale aj fyziologickej. V tom sa ohláša vplyv prírodovedného materializmu a naturalizmu. Nádášiho vzťah k človeku je v podstate skeptický: neverí, že sa vo svojom konaní riadi vysokými ideálmi a mravnými princípmi. Za vznešenými gestami odhaľuje obyčajné ┤nízke┤ pohnútky biologické, zištnosť a egoizmus. Vo svojich prózach sa upriamil práve na zobrazenie tejto stránky ľudskej povahy.