Medzi nimi: Spisy 5 - Jégé, Ladislav Nádaši: 1866-1940; Petrík, Vladimír: 1929-; Petrík, Vladimír: 1929-; Grečner, Dušan: 1944-; Krížik, Ján: 1943-; Petrík, Vladimír: 1929-; Lehútová, Dana: 1935-2007 (Bratislava Tatran, 1981)
Piaty zväzok Jégého tvorby obsahuje novely, v ktorých autor analyzuje vzťahy medzi mužom a ženou (uňho ide o vzťahy podstatné). Na rozdiel od ostatných autorov literárneho realizmu, i väčšiny súčasníkov, vzťahy medzi pohlaviami vidí Jégé nielen v rovine citovej, ale aj fyziologickej. V tom sa ohláša vplyv prírodovedného materializmu a naturalizmu. Nádášiho vzťah k človeku je v podstate skeptický: neverí, že sa vo svojom konaní riadi vysokými ideálmi a mravnými princípmi. Za vznešenými gestami odhaľuje obyčajné ┤nízke┤ pohnútky biologické, zištnosť a egoizmus. Vo svojich prózach sa upriamil práve na zobrazenie tejto stránky ľudskej povahy.
Obsah: Dr.Garvič. Radosti života. Dedinský notár. Zásady pani Gagačkovej. Niet ľuďom pomoci? Obyčajný príbeh. Biela labuť. Manželstvo na próbu. Soňa. Babylonská veža. Dve vdovy. Sestry. Magda Marošová. Vdova a dieťa. Láska v manželstve. Poznámky a vysvetlívky. Komentár a edičná poznámka. Doslov: Jégé - novelista (Vladimír Petrík).
Keywords: Jégé, Ladislav Nádaši, vlastným menom MUDr. Ladislav Nádaši, pseudonymy Dr. Ján Grob, Jégé a i. (slovenský spisovateľ, popredný prozaik, autor divadelných hier, publicista, literárny kritik, lekár. Takmer celý svoj život prežil ako lekár v Dolnom Kubíne. Bol tiež aktívnym spolupracovníkom a hlavným redaktorom novín Naša Orava, neskôr zodpovedným redaktorom Oravy. *12.02.1866 Dolný Kubín, Slovensko - 02.07.1940 Dolný Kubín, Slovensko); Petrík, Vladimír (slovenský literárny historik a kritik. Pracoval v Ústave slovenskej literatúry SAV. Venoval sa najmä výskumu slovenskej medzivojnovej prózy a prózy po roku 1945. * 01.03.1929 Liptovský Trnovec, Slovensko -); Krížik, Ján (slovenský fotograf, typograf. * 24.08.1943 Modra, Slovensko -); Grečner, Dušan (slovenský akademický maliar, výtvarník, grafik, ilustrátor, autor poštových známok, žiak Albína Brunovského. * 21.08.1944 Skalica, Slovensko -); poviedky autorské; spoločenské poviedky; poviedky o láske; próza; slovenská literatúra - texty