Výhody spoločenského života - Jégé, Ladislav Nádaši: 1866-1940 (Slovenská tvorba, 1979)
Ladislav Nádaši Jégé vstúpil do slovenskej literatúry v 90. rokoch 19. storočia niekoľkými poviedkami zo súčasného života (Výhody spoločenského života, Žart, Vada Kúra, Omyl, Nero...), ktoré boli uverejnené v Národných novinách a Slovenských pohľadoch. Medzi spisovateľmi našej minulosti sú zjavy neproblematické, jednoduchšie i zložitejšie. Jégé patrí k tým druhým, je rozporný a zložitý, dokonca na zvláštny, svoj, veľmi osobný a špeciálny spôsob. Verí vo vývin a pokrok (┤duševný┤, ┤mravný┤), čo i primalý, čo i len z kroka na krok, ale skôr na okraji ako v základnej osnove svojich próz, skôr deklaratívne než stelesnením v diele.