Výhody spoločenského života - Jégé, Ladislav Nádaši: 1866-1940; Petrík, Vladimír: 1929-; Petrík, Vladimír: 1929-; Krížik, Ján: 1943-; Petrík, Vladimír: 1929-; Wursterová, Alica: 1949- (Bratislava Tatran, 1979)
Ladislav Nádaši Jégé vstúpil do slovenskej literatúry v 90. rokoch 19. storočia niekoľkými poviedkami zo súčasného života (Výhody spoločenského života, Žart, Vada Kúra, Omyl, Nero...), ktoré boli uverejnené v Národných novinách a Slovenských pohľadoch. Medzi spisovateľmi našej minulosti sú zjavy neproblematické, jednoduchšie i zložitejšie. Jégé patrí k tým druhým, je rozporný a zložitý, dokonca na zvláštny, svoj, veľmi osobný a špeciálny spôsob. Verí vo vývin a pokrok (┤duševný┤, ┤mravný┤), čo i primalý, čo i len z kroka na krok, ale skôr na okraji ako v základnej osnove svojich próz, skôr deklaratívne než stelesnením v diele.
Z obsahu: Výhody spoločenského života. Žart. Vada. Cholera. Rozum na cestách. Dážnik. Slovenské aristokratky. Zlá voľba Krpčeky sv. Floriána.... Vysvetlivky. Edičná poznámka. Doslov: (Maliar a karikaturista (Vladimír Petrík). Ilustr. na front.
Keywords: Jégé, Ladislav Nádaši, vlastným menom MUDr. Ladislav Nádaši, pseudonymy Dr. Ján Grob, Jégé a i. (slovenský spisovateľ, popredný prozaik, autor divadelných hier, publicista, literárny kritik, lekár. Takmer celý svoj život prežil ako lekár v Dolnom Kubíne. Bol tiež aktívnym spolupracovníkom a hlavným redaktorom novín Naša Orava, neskôr zodpovedným redaktorom Oravy. *12.02.1866 Dolný Kubín, Slovensko - 02.07.1940 Dolný Kubín, Slovensko); Petrík, Vladimír (slovenský literárny historik a kritik. Pracoval v Ústave slovenskej literatúry SAV. Venoval sa najmä výskumu slovenskej medzivojnovej prózy a prózy po roku 1945. * 01.03.1929 Liptovský Trnovec, Slovensko -); Krížik, Ján (slovenský fotograf, typograf. * 24.08.1943 Modra, Slovensko -); poviedky autorské; novely autorské; spoločenské poviedky; spoločenské novely; próza; slovenská literatúra - texty