Svätopluk: (Voľné obrazy z jeho života). Adam Šangala: Historický obraz zo 17. storočia: Spisy 2 - Jégé, Ladislav Nádaši: 1866-1940 (Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúry, 1979)
Román, podľa vlastných predstáv opísal významnú slovenskú postavu. Nevystupujú tu protikladné postavy, všetko dobro a zlo je v jednej osobe, v Svätoplukovi. Dobro - chcel vytvoriť silnú ríšu, odolnú voči nepriateľom, zlo - krutý tyran, vrah. Necháva sa unášať vášňami.