Kuruci a iné rozprávky - Jégé, Ladislav Nádaši: 1866-1940 (Hviezdoslavova knižnica, 1955)
Výber sa snaží vystihnúť tematickú mnohostrannosť a šírku dvadsaťročnej poprevratovej literárnej činnosti Jégého. Striedajú sa v ňom rozprávky s historickými námetmi, s rozprávkami zo života ľudu, inteligencie, honorácie i malomeštiactva. Je v nich veľa pravdy, ale aj štipľavej irónie a umievavého karikovania.