Spisy 6: S duchom času - Jégé, Ladislav Nádaši: 1866-1940 (Naši klasici, 1960)
Historický román sa začína v poslednej tretine minulého storočia, kedy vo svojej kúrii na zemianskom vŕšku v Stráňovciach špekulovával pán hlavný notár Tomáš Pruszkay, ako by si pomohol v nedostatku, v ktorom stále býval. Mal ešte pekný, vyše päťstojutrový majetok a panskú kúriu vo veľkej záhrade na vŕšku, odkiaľ videl celú dedinu, ktorej polovica ani nie tak dávno patrila jeho predkom...