Maťko a Kubko - Grznárová, Marianna: 1941-; Čapek, Ladislav: ?-1996; Jankajová, Marta: 1957- (Mladé letá Bratislava, 2013)
Ďalšie vydanie slovenského detského "bestsellera" - o dvoch valachoch, čo na salaši pásli ovce a pritom aj búrku napásli, s medveďom sa skamarátili, učili kukučku kukať a vílu ovečky dojiť - nepochybne patrí k najvydávanejším a najpredávanejším rozprávkovým knihám uplynulého desaťročia, preto aj získal ocenenie Zlatá kniha roka 2001.
Pre čitateľov od 6 rokov.
Keywords: rozprávky autorské; Grznárová, Marianna (slovenská poetka a prozaička, autorka literatúry pre deti a mládež, prekladateľka. * 01.12.1941 Rudno nad Hronom, Slovensko -); humoristické príbehy; salašské prostredie; próza; slovenská literatúra - texty; pre čitateľov od 6 rokov; Čapek, Ladislav (bol český výtvarník, režisér animovaných filmov, animátor. * ? - 17.01.1996) Praha, Česko)