Odkryté dejiny 1: Dávnoveké Slovensko - Dvořák, Pavel: 1937- (Členská knižnica Pravda, 1975)
Kniha P. Dvořáka patrí k tým vedecko-populárnym prácam, ktoré nejdú po vyšliapaných chodníkoch. Ide tu vlastne o prvý pokus podať na základe archeologických výskumov súvislý náčrt najstarších dejín Slovenska v kontexte európskeho kultúrneho vývoja, a to dôsledne z pozícií historického materializmu.