Trójsky kôň civilizácie - Fratrič, Ignác; Chalupa, Karol; Králik, Juraj: 1926-2012 (Malá moderná encyklopédia, 1975)
Publikácia sa zamýšľa nad civilizačným pokrokom s ktorým ide ruku v ruke problém znečisťovania životného prostredia a ničenia prírodných zdrojov...