Odkryté dejiny 3: Predveká Bratislava - Dvořák, Pavel: 1937-; Marsina, Richard: 1923-; Brunovský, Albín: 1935-1997 1935-1997; Rosmány, Karol: 1937-; Michaláč, Jozef: 1944-; Kopcsay, Márius (Bratislava Pravda, 1978)
Kniha, v ktorej známy historik zobrazil predvekú Bratislavu, dejiny tohto meste pred vystúpením človeka, v ére kameňa a prvých kovov, atď....
Keywords: dejiny mestské; mestá slovenské; Dvořák, Pavel (česko-slovenský historik, spisovateľ, publicista a scenárista, prozaik, autor literatúry faktu. Napísal viacero kníh a článkov, v ktorých sa populárnym štýlom venuje hlavne slovenskej histórii. * 13.05.1937 Praha, Česko -); Bratislava (Slovensko); dejiny slovenské; pravek; novovek; archeologické výskumy; Marsina, Richard (slovenský historik, archivár, zakladateľ modernej slovenskej historiografie, autor literatúry faktu. * 04.05.1923 Šahy, Slovensko -); Bratislava (Slovensko); Rosmány, Karol (slovenský výtvarník, grafik, dizajnér, typograf. * 24.11.1937 Bratislava, Slovensko -); Brunovský, Albín (bol slovenský akademický maliar, grafik, ilustrátor, autor výtvatných návrhov na bankovky a poštové známky, predstaviteľ imaginatívneho realizmu. Od roku 1955 do roku 1961 študoval na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave u profesora Vincenta Hložníka. Potom od roku 1966 vyučoval na rovnakej škole (Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave) knižnú tvorbu až do roku 1990. V roku 1985 dostal titul národný umelec. * 25.12.1935 Zohor, okres Malacky, Slovensko - 20.01.1997 Bratislava, Slovensko)