Mních : (The Monk) - Lewis, Matthew Gregory: 1775-1818 (Kométa, 1987)
Román Mních sa odohráva v Madride, v jednom z najmocnejších centier cirkevnej moci. Zaujme nielen bohatstvom myšlienok, farbistým opisom prostredia ale aj šteklivou hrôzostrašnosťou.