Svadobná noc: Slovenské historické novely: Magister rytier Donč.. - Noge, Július: 1931-1993; Jégé, Ladislav Nádaši: 1866-1940; Minárik, Ivan: 1909-1967; Ivanková, Elena: 1871-1941; Hronský, Jozef Cíger: 1896-1960 1896-1960; Rázus, Martin: 1888-1937 1888-1937; Horák, Jozef: 1907-1974; Zúbek, Ľudo: 1907-1969 (Hviezdoslavova knižnica, 1978)
Historické novely od rôznych slovenských autorov. Popri historickej tematike sa v tomto výbere nachádzajú aj ľúbostné motívy. Historická novela Lendacké zvony - majster Atanás, ktorý už 30 rokov leje zvony, mal pomocníka Egida. A ten robil tie najlepšie zvony. Atanás sa bál, že si Egid otvorí vlastnú dielňu. Raz dostal majster list. Bol rovno z Viedne. Mal urobiť štyri zvony pre viedenskú katedrálu. Majster sa tomu veľmi potešil a vycestoval do Viedne. Tovariši zostali sami. Večer obaja nemohli spať. Egid rozprával Jakubovi o svojej túžbe uliať krásny, lesklý zvon. Egid aj ulial mohutný zvon. Atanás mu závidel, a preto ho obvinil, že mu ukradol striebro a že sa rozpráva s pekelníkmi. Egida na základe krivého obvinenia odsúdili na stratu jazyka, zraku a sluchu.