Svadobná noc: Slovenské historické novely: Magister rytier Donč... - Noge, Július: 1931-1993; Jégé, Ladislav Nádaši: 1866-1940; Minárik, Ivan: 1909-1967; Ivanková, Elena: 1871-1941; Hronský, Jozef Cíger: 1896-1960 1896-1960; Rázus, Martin: 1888-1937 1888-1937; Horák, Jozef: 1907-1974; Zúbek, Ľudo: 1907-1969; Noge, Július: 1931-1993; Noge, Július: 1931-1993; Klimo, Alojz: 1922-2000; Dolinská, Dagmar; et al. (Bratislava Tatran, 1978)
Historické novely od rôznych slovenských autorov. Popri historickej tematike sa v tomto výbere nachádzajú aj ľúbostné motívy. Historická novela Lendacké zvony - majster Atanás, ktorý už 30 rokov leje zvony, mal pomocníka Egida. A ten robil tie najlepšie zvony. Atanás sa bál, že si Egid otvorí vlastnú dielňu. Raz dostal majster list. Bol rovno z Viedne. Mal urobiť štyri zvony pre viedenskú katedrálu. Majster sa tomu veľmi potešil a vycestoval do Viedne. Tovariši zostali sami. Večer obaja nemohli spať. Egid rozprával Jakubovi o svojej túžbe uliať krásny, lesklý zvon. Egid aj ulial mohutný zvon. Atanás mu závidel, a preto ho obvinil, že mu ukradol striebro a že sa rozpráva s pekelníkmi. Egida na základe krivého obvinenia odsúdili na stratu jazyka, zraku a sluchu.
Magister rytier Donč ľ na túto historickú postavu zo začiatku 14. storočia upozornil Jégého Štefan Krčméry.
Vo vyhranenej podobe sa v novele stretli protikladní hrdinovia ľ zápornou postavou je krutý Matúš Čák Trenčiansky, kladnou rytier Donč, ovplyvnený talianskou kultúrou, kde niekoľko rokov študoval. Donč nevie, aký je Čák nebezpečný, príde do Trenčianskeho zámku, lebo sa zaujíma o jeho neter Kláru. Matúš Čák sa obáva kráľa Karola Róberta, Donča podozrieva, že ho chce zradiť a je schopný dať ho popraviť. Okrem toho Klára ľúbi Čákovho obľúbenca, hlúpeho a zákerného Balašu. Donč sa Kláry nevzdá, s priateľmi ju unesie. Veľkou láskou a obetavosťou si napokon Kláru získa. Tá sa do Donča zaľúbi, odídu do Zvolena a zosobášia sa. Zmieria sa aj s Matúšom Čákom a žijú spolu až do smrti. Donč slúži kráľovi, je úspešný, bohatý. S Klárou je šťastný, jeho život s ňou však nie je ľahký. Stále má o ňu strach, pre jej krásu musí odolávať nebezpečenstvám ľ aj zo strany kráľa Karola Róberta.
Jégé o Dončovi píše: "V uhorskej histórii sotva sa nájde iný muž, ktorý by bol s takou vytrvalosťou a s takým porozumením pracoval na zveľadení kraja zvereného jeho opatere ako Donč.
Obsah: Jégé: Magister rytier Donč. Ivan Minárik: Purperový medveď. Elena Ivanková: Svadobná noc. Jozef Cíger Hronský: Hriech Sama Haurika. Martin Rázus: Bombura. Jozef Horák: Lendacké zvony. Ľudo Zúbek: Skrytý prameň.
Doslov: Slovenské historické novely (Július Noge). Edičná poznámka. Rozlož. tit. list.
Keywords: novely autorské; historické novely; 14. stor; spoločenské novely; súborné dielo; výber z historických noviel; próza; Noge, Július, pseudonym Juraj Vidovenec (slovenský literárny vedec, historik a kritik, 30.1.1931 Vidiná - 3.10.1993 Bratislava); Ivanková, Elena (slovenská spisovateľka, učiteľka, publicistka, autorka novoromanticky poňatých ľúbostných príbehov z vyšších vrstiev. * 18.07.1871 Trnava, Slovensko - 26.10.1941 Praha, Česko); Horák, Jozef (slovenský prozaik, autor literatúry pre deti a mládež, zberateľ slovenských povestí, 30.1.1907 Štefultov - 11.6.1974 Prešov); Klimo, Alojz (slovenský maliar, grafik, ilustrátor. * 08.03.1922 Piešťany, Slovensko - 15.10.2000 Bratislava, Slovensko); Juráková-Ranostajová, Zora (slovenská prekladateľka z angličtiny. * 1948 Slovensko -); Donč (Donch) (bol krajinský hodnostár, magister, magnát, diplomat, administrátor, kráľovský poradca a vojvodca. Magister Donč bol veľkým staviteľom hradov na Strednom Slovensku. Mnoho hradov postavil ale aj prestaval a opravil, medzi nimi aj Sklabinský hrad, Hrad Liptovský Hrádok, Hrad Dobrá Niva, a mnohé ďalšie. Zvolenský Pustý Hrad, na ktorom sa narodil, dal prestavať a viac obrniť.* Zvolenský Pustý Hrad, Slovensko - 1339 Slovensko); Matúš Čák Trenčiansky (bol uhorský šľachtic a vojvodca. Svojich čias najmocnejší muž a vládca celého terajšieho západného a stredného Slovenska. Prezývaný i pán Váhu a Tatier. * asi 1252 - 18.03.1321 Trenčín, Slovensko); slovenská literatúra - texty