O kaštieli v šírom poli: Slovenské rozprávky - Habovštiak, Anton: 1924-2004 1924- (Otvor sa, rozprávka, 1982)
V tejto zbierke rozprávok sa vyskytujú najmä fantastické rozprávky, t.j. rozprávky s neskutočnými bytosťami, ktorých duševné a fyzické prejavy sú charakteristické pre takýto druh rozprávok. Do zbierky autor však začlenil i podaktoré rozprávky s realistickým stvárnením istého životného príbehu. Ťažko povedať, ktoré typy rozprávok sa lepšie páčia. No Anton Habovštiak by bol rád, keby sa čitateľom páčili všetky...