Dedina - Bunin, Ivan Aleksejevič: 1870-1953 (Knižnica nobelových cien, 1973)
Bunin básnik, poviedkar i novelista, ktorému sa vo všetkých žánroch podarilo prenikavo vyjadriť reálne črty skutočnosti, vyznačuje sa mimoriadne vyhroteným zmyslom pre prírodu. No zároveň je aj veľkým znalcom "mechanizmu" ľudskej pamäti. Umožňuje nám postihnúť náš život na zemi v jeho plnosti a celistvosti, a nechápať ho iba ako rýchly beh po rokoch a desaťročiach, bez stopy a bez návratov...