Dedina - Bunin, Ivan Aleksejevič: 1870-1953; Takáčová, Magda: 1924-; Slobodník, Dušan: 1927-2001; Buzássy, Ján: 1935-; Turčány, Viliam: 1928-; Gális, Jozef: 1939-; Hegerová, Viera: 1933-; Hulmanová, Mária (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1973)
Bunin básnik, poviedkar i novelista, ktorému sa vo všetkých žánroch podarilo prenikavo vyjadriť reálne črty skutočnosti, vyznačuje sa mimoriadne vyhroteným zmyslom pre prírodu. No zároveň je aj veľkým znalcom "mechanizmu" ľudskej pamäti. Umožňuje nám postihnúť náš život na zemi v jeho plnosti a celistvosti, a nechápať ho iba ako rýchly beh po rokoch a desaťročiach, bez stopy a bez návratov...
Doslov: Ivan A. Bunin (zo štúdie Aleksandra Tvardovského vybral a preložil Dušan Slobodník). Život a dielo (spracoval Dušan Slobodník).
Keywords: Bunin, Ivan Aleksejevič (bol ruský liggvista, prekladateľ, prozaik a básnik, autor denníkov, meditatívne, novoromanticky ladenej reflexívnej lyriky a vynikajúci rozprávač a novelista, nositeľ Nobelovej ceny za literatúru za rok 1933. * 22.10.1870 Voronež, Rusko - 08.11.1953 Paríž, Francúzsko); poviedky autorské; novely autorské; spoločenské poviedky; básne autorské; próza; Takáčová, Magda (slovenská prekladateľka. * 29.04.1924 Baďan, Slovensko -); Slobodník, Dušan (slovenský spisovateľ, literárny vedec, prekladateľ a politik. * 11.04.1927 Pezinok, Slovensko - 13.12.2001 Bratislava, Slovensko); Buzássy, Ján (slovenský básnik a prekladateľ. * 10.04.1935 Kočovce, Slovensko -); Turčány, Viliam (slovenský básnik s príkladom k neosymbolizmu a poetizmu, literárny vedec, prekladateľ, 24.2.1928 Suchá nad Parnou -); Gális, Jozef (slovenský maliar, typograf, knižný ilustrátor, grafik. * 18.03.1939 Krušovice, okres Rakovník, Česko -); Hegerová, Viera (slovenská prekladateľka, redaktorka. V oblasti publicistiky sa sústredila na problematiku prekladateľskej a vydavateľskej práce, v tomto smere spolupracovala s tlačou, televíziou a rozhlasom. Od roku 1991 je členkou Spolku slovenských spisovateľov. * 09.10.1933 Banská Bystrica, Slovensko -); poézia; ruská literatúra - texty; Nobelova cena