Ostro sledované vlaky : (Ostře sledované vlaky) - Hrabal, Bohumil: 1914-1997 (Česká knižnica, 1985)
Príbeh Miloša Hrmu, ktorý sa na začiatku slávneho Hrabalovho románu pokúsi o samovraždu, pretože "zvadne jak lilium" pri prvom pokuse o styk so svojou milovanou Mášou. Miloša zachráni murár, ktorý práve pracuje opodial. Miloš Hrma pracuje na nádraží so svojím vzorom "nádražiakom Hubičkom" a systematicky sabotujú ostro sledované vlaky (hlavne s muníciou). Ku konci roku 1945 sa rozhodnú vyhodiť jeden z vlakov do vzduchu. Miloš sa úlohy ujme. Akcia sa podarí a vlak vybuchne, ale Miloš je smrteľne zranený. Hrabalov román Ostro sledované vlaky je známy tiež vďaka rovnomennému filmu Jiřího Menzela. Režisérov celovečerný debut bol roku 1966 ocenený ako najlepší zahraničný film a získal Oscara.