Expert zo Sicílie (The sicilian specialist) - Lewis, Norman: 1908-2003; Janák, Dušan: 1940-; Gális, Jozef: 1939-; Miháliková, Mária (Pravda Bratislava, 1985)
Román z prostredia mafie a CIA. Má v sebe prvky faktu i politického románu - navyše je poučný i varujúci. Odvážnou akciou proti skupine teroristických dezertérov, vraždou komunistických predákov si mladý Marco Riccione získa vážnosť miestnej sicílskej mafie, čo predurčí jeho ďalší osud. Na radu americkej tajnej služby odchádza s rodinou do USA, kde sa rokmi vypracuje na chladnokrvného profesionála. V úlohe experta pre podvratnú činnosť organizovanú reakčnými silami sa zapája aj do atentátu na J. F. Kennedyho. Norman Lewis v svojom drsnom románe, ktorý sa žánrovo radí medzi politické thrillery, čerpá zo svojich bohatých skúseností zo spravodajskej služby. Dynamicky podaným dejom, kde sa striedajú fakty s fikciou, vie udržať pozornosť čitateľa a navyše ho poučiť i varovať.
Keywords: romány autorské; detektívne romány; kriminálne romány; špionážne romány; politické romány; mafia sicílska; tajné služby; autentické romány; próza; anglická literatúra - texty; Lewis, Norman (brítsky spisovateľ, románopisec, autor cestopisov. * 28.06.1908 Štyridsať Hill, Enfield, predmestie Londýna, Anglicko - 22.07.2003 v Saffron Walden, Essex, Anglicko); Janák, Dušan (slovenský prekladateľ z angličtiny. * 1940 Slovensko -); Gális, Jozef (slovenský maliar, typograf, knižný ilustrátor, grafik. * 18.03.1939 Krušovice, okres Rakovník, Česko -)