Zázrak obilného zrna - Dvořák, Pavel: 1937- (Korene, 1985)
Zázrak obilného zrnka nadväzuje na knihu Odkryté dejiny (Prví ľudia v Československu). Oba zväzky sú súčasťou autorovho plánu postupne spracovať celé dávnoveké dejiny Československa od éry najstarších kovov, od čias prvých známych etník a starých Slovanov. Pri tej príležitosti treba povedať, že autor nie je archeológ, ale historik, no predovšetkým publicista, spisovateľ. Knižná séria o dejinách nášho praveku nie je archeologickou literatúrou, ale reťazou príbehov, osudov a historických faktov.