Klub Pickwickovcov : (The Pickwick Papers) - Dickens, Charles: 1812-1870 1812-1870 (Dobré slovo, 1980)
Pán Pickwick spolu s Winklom, Tupmanom a Snodgrassom zakladajú klub, putujú po Anglicku, posielajú ústrediu v Londýne svoje zápisky z dobrodružstiev. Cestou zažívajú množstvo príhod, častokrát humorných až stupídnych. Navštevujú zaujímavé miesta, ale zároveň sa zaujímajú aj o bežných ľudí. Na ceste vidiekom stretávajú zvláštneho Alfreda Jingla a jeho sluhu Joba Trottera, zo začiatku sa správajú priateľsky, no využijú naivitu pána Pickwicka a podvedú ho. Pickwick stretne aj svojho starého známeho p. Wardla, zažijú spolu množstvo dobrodružstiev, napríklad pri love na vtáky alebo na kriketovom turnaji.