Román o Tristanovi a Izolde : (Le roman de Tristan et Iseut) - Bédier, Joseph: 1864-1938 (Tvorba národov, 1957)
Starobretónska sága o Tristanovi a Izolde patrí medzi najznámejšie v stredoveku. Tristanova sága bola už v stredoveku veľmi populárna prispôsobujúc sa v kusu doby a krajiny, stala sa majektom viacerých národných kultúr...