Kronika ľudstva: S výhľadom do budúcnosti od Roberta Jungka (Chronik der Menschheit) - Harenberg, Bodo: 1937-; Farkaš, Zdeněk; Kováč, Dušan: 1942-; Roháč, Ján: 1932-1980; Nester, Walter; Alker, Lothar; kolektív autorov; kolektív prekladateľov (Bratislava Fortuna Print, 1992)
Unikátny prehľad dejín ľudstva zahŕňa udalosti od najstarších čias až do konca marca 2001. Už od svojho prvého vydania v roku 1992 táto kronika českým čitateľom ponúka na 1320 stranách výber najdôležitejších a najzaujímavejších historických faktov v prehľadnom usporiadaní, mimoriadne bohatou obrazovú dokumentáciu (viac než 3600 väčšinou farebných ilustrácií a dokumentov, reprodukcií umeleckých diel, fotografií a máp). V prílohe encyklopedické prehľady dejín 192 štátov, zoznamy pápežov a nositeľov Nobelovej ceny, menný register.
Obsah: Úvodné poznámky. Cesta k Homo sapiens. Neolitická revolúcia. Vyspelé kultúry Mezopotámie. Staroveký Egypt. Kréta a Mykény. Čína pred zjednotením ríše. Perzská ríša. Grécko a helenizmus. Rímska svetová ríša. Vyspelé kultúry v Indii. Obdobie sťahovania národov. Islam a arabský svet. Stredovek Ďalekého východu. Európsky stredovek. Mongolská svetová ríša. Africké ríše. Staroamerické kultúry.
Éra objavov. Éra vieroučného rozkolu. Mocenské boje v Číne a Japonsku. Vznik a rozmach Ruska. Veľké koloniálne ríše. Priemyselná revolúcia. Osvietenstvo a revolúcia. Epocha národných štátov. Svetové imperiálne ríše. Židovstvo a sionizmus. Prvá svetová vojna a kríza meštianstva. Oktobrová revolúcia a komunizmus. Svetová hospodárska kríza a 2. svetová vojna. Superveľmoci a vytváranie blokov. Emancipácia tretieho sveta. Výhľad do budúcnosti. Krajiny sveta. Prehľady: Nositeľia Nobelovej ceny, pápeži. Menný register. Pôvod obrazového materiálu.
Tlač a väzba Belgicko. Sadzba: Svornosť, Bratislava.
Keywords: dejiny ľudstva; Kováč, Dušan (slovenský básnik, prozaik, autor literatúry pre deti a mládež a literatúry faktu, historik. Brat bývalého prezidenta Michala Kováča. * 03.01.1942 Humenné, Slovensko -); dejiny sveta; ľudstvo; kroniky ľudstva; encyklópédie ľudstva; krajiny sveta; kultúra sveta; objavy sveta; Nobelové ceny; r. 10 000 pred Kr.-1984; budúcnosť; chronologické prehľady; spoločenské vedy