Tekumseh - Žiariaca Hviezda 1. zv.: Rozprávanie o boji červeného muža, napísané podľa starých prameňov (Tecumseh - Strahlender Stern) - Steuben, Fritz: 1898-1981; Teren, Štefan: 1912-2003; Vraštil, Jaromír: 1922-1979 (Bratislava Mladé letá, 1979)
Kruté a krvavé bolo prenikanie belochov na indiánske územia. Bieli kolonisti kántrili Indiánom zverinu, vytláčali ich z rodných lovíšť, strieľali ich ako zver. A pomsta rozzúrených Indiánov nepoznala hraníc. V tých ťažkých časoch obe nepriateľské strany mali svojich hrdinov a vynikajúce osobnosti. Na strane Američanov to bol napríklad slávny zálesák Daniel Boon zvaný Kožená Pančucha, ktorý objavil a získal pre belochov územie Kentucky. Medzi Indiánmi mu vyrástol nebezpečný protivník v mladom a vnímavom Tekumsehovi. Hrdá a šľachetná duša, nezlomná odvaha a vôľa, sila osobnosti a prenikavý duch, ktorý budil obdiv a úctu, všetky tieto vlastnosti predurčili Takumseha k tomu, aby sa stal veľkým náčelníkom, jednou z najväčších postáv indiánskych dejín. Kniha približuje jeho osobnosť a život v čase keď Tekumseh z mladého bojovníka dozrieva v odhodlaného vodcu všetkých Indiánov. S jeho ďalšími osudmi sa môžete zoznámiť v knihe Veľký náčelník Tekumseh.
Ilustr. na front. Výslovnosť cudzích mien a názvov. Pre čitateľov od 11 rokov.
Keywords: Steuben, Fritz, vlastným menom Erhard Wittek (bol nemecký spisovateľ, ktorý je známy svojím osmidílným románovým cyklom o náčelníkovi indiánskeho kmeňa savanou Tekumseh. * 03.12.1898 Wongrowitz, Nemecko - 04.06.1981 Pinneberg, Nemecko); romány autorské; historické romány; dobrodružné romány; Indiáni; indiánske prostredie; próza; nemecká literatúra - texty; pre čitateľov od 11 rokov; Vraštil, Jaromír (bol český maliar, rezbár, grafik a ilustrátor. * 16.05.1922 Horažďovice, Česko - 16.09.1979 Praha, Česko)