Atlantik: Preteky a osudy osamelých jachtárov - Konkolski, Richard: 1943-; Trachta, Ján: 1914-1993; Konkolski, Richard: 1943-; Buzinkay, Peter; Michaláč, Jozef: 1944- (Bratislava Šport, 1981)
Všetci osamelí moreplavci oživujú prastaré mnohotisícročné plavecké umenie a všetkých spája ľudská odvaha a vôľa dokázať a presvedčiť ostatných, že pre ľudskú vôľu nejestvuje nijaká prekážka. Stačí len chcieť a vytrvať.
Literatúra a pramene. Fot. na front. 30 zázn. lit. o knihách a čas. v jaz. čes., rus., angl., nem. a poľ.
Keywords: šport; jachting; preteky jachtárske; reportáže cestopisné; Atlantický oceán; cestovanie; moreplavci osamelí; geografia; zemepis; slovník jachtárskych výrazov; Konkolski, Richard (český jachtár a osamelý moreplavec. Od mladosti sa venoval jachtingu a zvíťazil alebo sa umiestnil na poprednom mieste v rozličných jachtárskych pretekoch. Bol prvým občanom bývalého Česko-Slovenska, ktorý na jachte Niké oboplával Zem v priebehu rokov 1972ľ1975. Stal sa nositeľom titulu zaslúžilý majster športu. V júni 1982 emigroval do USA. * 06.07.1943 Bohumín, Česko -); Atlantický oceán; Trachta, Ján (bol slovenský žurnalista, prekladateľ, publicista, scenárista, osobnosť zakladateľského významu v slovenskej žurnalistike. * 31.12.1914 Betlenovce, dnes časť Michaloviec, Slovensko - 21.02.1993 Bratislava, Slovensko)