Diabol na vŕškoch. Dom na návrší : (Il diavolo sulle colline. La casa in collina) - Pavese, Cesare: 1908-1950 (Máj, 1986)
Prózy Diabol na vŕškoch i Dom na návrší vznikli v spisovateľovom zrelom a tvorivom období. Kým v Dome na návrší autor načiera do zložitého a bolestného úseku moderných talianskych dejín, keď sa rozhodovalo o budúcich osudoch krajiny, zgniavenej vyše dvadsaťročným fašistickým jarmom, v ďalšej knihe Diabol na vŕškoch namiesto ťaživej vojnovej atmosféry vládne bezstarostné ovzdušie študentského priateľstva, nevinných flirtov, lások, nedokončených debát do noci pri poháriku. Obidve prózy sa odohrávajú v Turíne a jeho okolí a spája ich nekonečná túžba po ľudskom teple a objatí. Paveseho hrdinovia sú osamelí jednotlivci, hľadajúci zmysel ľudskej existencie a životné hodnoty