Diabol na vŕškoch. Dom na návrší (Il diavolo sulle colline. La casa in collina) - Pavese, Cesare: 1908-1950; Vallo, Stanislav: 1951-; Hruška, František: 1944-; Sedlák, Emil: 1938-; Blažo, Pavol: 1943-; Štuková, Ľubica (Bratislava Smena, 1986)
Prózy Diabol na vŕškoch i Dom na návrší vznikli v spisovateľovom zrelom a tvorivom období. Kým v Dome na návrší autor načiera do zložitého a bolestného úseku moderných talianskych dejín, keď sa rozhodovalo o budúcich osudoch krajiny, zgniavenej vyše dvadsaťročným fašistickým jarmom, v ďalšej knihe Diabol na vŕškoch namiesto ťaživej vojnovej atmosféry vládne bezstarostné ovzdušie študentského priateľstva, nevinných flirtov, lások, nedokončených debát do noci pri poháriku. Obidve prózy sa odohrávajú v Turíne a jeho okolí a spája ich nekonečná túžba po ľudskom teple a objatí. Paveseho hrdinovia sú osamelí jednotlivci, hľadajúci zmysel ľudskej existencie a životné hodnoty
Doslov: Posol z mýtickej krajiny (František Hruška). Ilustr. na front. Spoluvyd. Lidové nakladatelství, Mladá Fronta a Naše vojsko, Praha.
Keywords: Pavese, Cesare (bol taliansky spisovateľ, básnik, literárny kritik a prekladateľ. * 09.09.1908 Santo Stefano Belbo, Taliansko - 27.08.1950 Turín, Taliansko); Vallo, Stanislav (slovenský veľvyslanec, prekladateľ. * 1951 Slovensko); Sedlák, Emil (slovenský grafik, ilustrátor, maliar. * 05.04.1938 Spišské Podhradie, Slovensko -); Blažo, Pavol (slovenský typograf, gragik, fotograf a redaktor. Pracoval v Slovenskej televízii v Bratislave aj ako výtvarný redaktor vo vydavateľstve Smena. Počas svojho dlhoročného pôsobenia vo svete knihy vytvoril stovky edičných obálok a knižných úprav, za ktoré bol aj viackrát ocenený. *16.06.1943 Trnava, Slovensko -); Turín (Taliansko); romány autorské; spoločenské romány; psychologické romány; povojnové obdobie; študentské prostredie; próza; talianská literatúra - texty; Turín (Taliansko); Smidová, Silvia (slovenská prekladateľka z nemčiny a švédčiny, členka Slovenskej spoločnosti prekladateľov odbornej literatúry. * 23.03.1947 v Malackách, Slovensko -); Hruška, František (slovenský literárny historik, prekladateľ. Je absolventom Filozofickej fakulty UK v Bratislave. Ako doktorand študoval v Pise. Pôsobil na univerzitách v Neapole, Ríme a Moskve, niekoľko rokov aj na slovenskom veľvyslanectve v Ríme. Celý čas však zostával pracovníkom Katedry romanistiky na FiF UK, ktorú viac rokov viedol. Ako literárny historik a prekladateľ sa venuje talianskej literatúre, dejinám a kultúre. * 14.05.1944 Slovensko -)