Chlapci z Pavlovskej ulice : (A Pál-utcai fiuk) - Molnár, Ferenc: 1878-1952 (Klub mladých čitateľov, 1979)
Správna chalanská partia má svoju vlajku, kroniku a tajný pozdrav. Najhoršie ale je, keď je v ohrození ich útočisko. A to sa práve deje s územím chlapcov z Pavlovskej ulice - chcú sa ho zmocniť Červenokabátnici. Neostáva teda nič iné, ako im vyhlásiť vojnu. Nočné zakrádanie sa botanickou záhradou, zrada jedného z členov ale aj prekvapivá statočnosť iného, vedie napínavý príbeh až k nasadeniu vlastného života a sladkému víťazstvu. Definitívne slovo v neľútostnej a starostlivo pripravovanej bitke má však nakoniec tretia strana.